Fra muskler til syre

Stor muskelbunt med barbert hode og tatoveringer. Et fryktet utseende som er egnet til å skape redsel for dem han utsettes for. Torpedo eller såkalt pengeinnkrever, et beryktet enkeltmannsforetak. Han har pumpet opp kroppen og er ustabil etter årevis med steroidebruk. Disse var kongene på gata for 10-15 år siden. Torpedoen fikk en kontrakt om å hente penger fra en som skylder. Ved hjelp av frykt og vold skulle han presse disse. Kroppen var torpedoen sitt beste våpen. Og han hadde et rykte å leve etter. 

”Hvorfor være stor når alt du trenger er en pekefinger”, sier den nye generasjonen av pengeinnkrevere. En pekefinger er alt som trengs for å avfyre et våpen. De gamle torpedoene falt for en ny tid på lik linje med historiens dinosaurer. En ny tid hvor andre og grovere metoder benyttes innenfor kriminelle miljøer. Hvorfor komme alene og banke en fyr. Vold i seg selv fremskaffer ikke penger. Og nå jobbes det heller i lag. 

Kidnapping er den nye trenden. Dette bekrefter gata. Man avtaler et møte med vedkommende og lurer ham i en felle hvor han blir kidnappet. Eller spaner på ham og tar ham uten forvarsel. Med hette over hodet og inn i en bil til et ukjent sted. Her blir offeret holdt i forvaring i en leilighet helt til han greier å organisere penger. Hvis ikke presser man i stedet familiemedlemmer om å utbetale summen. Hvis man ikke finner vedkommende så tar man heller et nært familiemedlem. Samme hvor pengene kommer ifra. Alt holdes skjult og internt i et lukket kriminelt miljø hvor ingen tør å gå til politiet. 

Her holdes offeret i forvaring til han får organisert penger. Hvis ikke må man bruke andre metoder. Sult og tørst er kanskje ikke nok for å motivere offeret til handling. En kombinasjon mellom psykisk og fysisk vold blir gjerne benyttet. Et LSD-drypp på tunga kombinert med avhørsteknikker og strømpistol pleier å gjøre susen. Som en torpedo forteller: ”denne behandlingen er så jævlig at motivet for å skaffe penger øker”. Dette er en kjent metode innenfor tunge kriminelle miljøer. Har ikke offeret penger, blir han heller truet til å gjøre kriminelle handlinger. Han er blitt deres slave. 

Kidnapping og trusler er dagens måte å gjøre opp interne stridigheter. Og dette gjøres av de fleste kriminelle. Den gamle ensomme ”bole-torpedoen” er historie. Som en i miljøet sier: ”Vi bare pisser på dem, det er nye tider”. 

Kongedopet

Politi og tollvesenet melder om stor økning i beslag av kokain og andre sentralstimulerende preparater som amfetamin. Beslagstallene har økt betraktelig de siste 2-3 årene. ”Kokain er et kraftig sentralstimulerende stoff som gir en kraftig rus med stor fare for avhengighetsutvikling, jf. Nasjonalt folkehelseinstitutt.

På gata omsettes kokain over en lav sko. Unge kriminelle selger for eldre etablerte. Det aller beste er å selge ”cola” som det kalles på gatespråket.

Gutter i 19-20 års alderen har faste kunder i skjorte og slips som bruker dette som partydop. Et gram selges for ca. 1000 kroner. De fleste av partybrukerne kjøper dette i forkant av et party og drar det med seg inn på nattklubben. Alle bruker det, ifølge ryktene på gata. Dette bekreftes av dørvakter samt dopselgere på flere nivåer. Cola oppbevares i en pakke i lomma som gjerne brukes inne på et toalett. Gata bekrefter det samme uansett hvor jeg ferdes. Cola er motedopet for dem som har penger.

Samfunnet krever større tempo og bedre resultater. Resultater måles i hard valuta og karrierestigen krever effektivitet. I dette kjøret ser det ut som om stoffer som kokain og amfetamin får sin naturlige plass i rusbrukesn.

Et typisk ”colahue” er en påtent person med store pupiller og snørrete nese. Høylydt og aktiv. Hvis du blir tatt med en klunk på innerlomma, vil folk se rart på deg. Har du en pakke med cola i stedet så er det helt vanlig.

Alkoholomsetningen går også til vært sammen med bruk, i motsetningen til vanndrikkende ecstasybrukere for 4-5 år siden. Trender varierer fra tiår til tiår. Fra ”flower power” trenden på 60-70-tallet med bruk av hallusinogener til dagens trend innen sentralstimulerende rus. Her har kokainet fått sin naturlige plass, også kalt ”kongedopet”.
Mitt profilbilde

Johnny Brenna

Fra: Oslo

Fdt: 1964

Johnny Brenna har vrt ansatt i politiet i 20 r. Har bakgrunn fra orden og etterforsking fr han i 1993 fikk jobb som personspaner. Har hovedsakelig jobbet mot tung og organisert kriminalitet som operativ kildefrer. Har vrt involvert i kjente saker som Bankbokssaken, Medisinaldepot-saken, Nokas og Munchsaken. Har siden mai 2006 vrt tilknyttet TV 2 Nyhetene som ekspertkommentator og researcher.

Mer...

desember 2006
ma ti on to fr l s
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11 12 13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             


hits