RUTA I STAVANGER

De var kongene i underverdenen. Deres kjennemerke var raske biler, automat våpen, militær utkledning og de opererte i team. Tveita gjengen, mafia øst eller ransmiljøet var deres kallenavn. Over femti menn med forkjærlighet for fart og spenning, alltid på utkikk etter det store kuppet og det vanvittige adrenalin kicket. De hadde filmen heat og Robert De Niro som  forbilde. På menyen stod sjokkbrekk, minibanker, spektakulære innbrudd og etter hvert ran av banker, verditransporter og tellesentraler. Ranet på Fornebu, Enebakk, tre ganger på Lørenfaret og Postens brevsenter for å nevne et lite utvalg. De var en maktfaktor i AS kriminalitet og var forbilder for andre kriminelle. De utførte anslag ingen andre miljøer gjorde.

 

I april 04 møtte et lag en vindusrute i Stavanger. En katastrofal feilbedømming av en rute som lett skulle knekkes med en slegge. Denne feilbedømmingen skapte ikke bare et ?magert? utbytte, men også en krigstilstand i Norges fjerde største by. De var nemlig på jakt etter kuppet i hundre millioners klassen som skulle være over på få minutter. En kule og et politi liv skilte dette ranet fra alle andre ran. Under seks måneder tidligere ble det nemlig skutt direkte skudd mot politiet ved Postens brevsenter i Oslo sentrum. Dette ranet gikk imidlertid inn i rekken med flere andre ran, men i Stavanger var grensen nådd. Starten på slutten av miljøet begynte i Stavanger den 5.4.04. Slutten på et miljø som hadde fått lov til å bygge seg opp over femten år.

 

Ved å dykke inn i miljøet oppklarte man ikke bare Nokas saken, men man fikk også andre saker i kjølvannet. Ranet på Jessheim, Munch og Aker brygge samt ?Wonderboy? saken for å nevne noen. Sistnevnte ran ble utført for over to og et halvt år siden, og det har ikke vært noe tilsvarende siden. Det er i flere av sakene allerede delt ut lange fengselsstraffer. I disse dager går man inn i sluttfasen av Munch saken hvor aktører må påregne det samme. Miljøet går inn i historiebøkene som det groveste av sitt slag og det står i dag ingen nye miljøer til å overta hegemoniet. En viktig detalj ble skjebnesvangert og var sannsynligvis forskjellen på suksess og fiasko. Ei rute i Stavanger..
  Tips Johnny Brenna ? johnny.brenna@free2.no  
Mitt profilbilde

Johnny Brenna

Fra: Oslo

Født: 1964

Johnny Brenna har vært ansatt i politiet i 20 år. Har bakgrunn fra orden og etterforsking før han i 1993 fikk jobb som personspaner. Har hovedsakelig jobbet mot tung og organisert kriminalitet som operativ kildefører. Har vært involvert i kjente saker som Bankbokssaken, Medisinaldepot-saken, Nokas og Munchsaken. Har siden mai 2006 vært tilknyttet TV 2 Nyhetene som ekspertkommentator og researcher.

Mer...

april 2007
ma ti on to fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10
11
12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


hits