RUTA I STAVANGER

De var kongene i underverdenen. Deres kjennemerke var raske biler, automat våpen, militær utkledning og de opererte i team. Tveita gjengen, mafia øst eller ransmiljøet var deres kallenavn. Over femti menn med forkjærlighet for fart og spenning, alltid på utkikk etter det store kuppet og det vanvittige adrenalin kicket. De hadde filmen heat og Robert De Niro som  forbilde. På menyen stod sjokkbrekk, minibanker, spektakulære innbrudd og etter hvert ran av banker, verditransporter og tellesentraler. Ranet på Fornebu, Enebakk, tre ganger på Lørenfaret og Postens brevsenter for å nevne et lite utvalg. De var en maktfaktor i AS kriminalitet og var forbilder for andre kriminelle. De utførte anslag ingen andre miljøer gjorde.

 

I april 04 møtte et lag en vindusrute i Stavanger. En katastrofal feilbedømming av en rute som lett skulle knekkes med en slegge. Denne feilbedømmingen skapte ikke bare et ?magert? utbytte, men også en krigstilstand i Norges fjerde største by. De var nemlig på jakt etter kuppet i hundre millioners klassen som skulle være over på få minutter. En kule og et politi liv skilte dette ranet fra alle andre ran. Under seks måneder tidligere ble det nemlig skutt direkte skudd mot politiet ved Postens brevsenter i Oslo sentrum. Dette ranet gikk imidlertid inn i rekken med flere andre ran, men i Stavanger var grensen nådd. Starten på slutten av miljøet begynte i Stavanger den 5.4.04. Slutten på et miljø som hadde fått lov til å bygge seg opp over femten år.

 

Ved å dykke inn i miljøet oppklarte man ikke bare Nokas saken, men man fikk også andre saker i kjølvannet. Ranet på Jessheim, Munch og Aker brygge samt ?Wonderboy? saken for å nevne noen. Sistnevnte ran ble utført for over to og et halvt år siden, og det har ikke vært noe tilsvarende siden. Det er i flere av sakene allerede delt ut lange fengselsstraffer. I disse dager går man inn i sluttfasen av Munch saken hvor aktører må påregne det samme. Miljøet går inn i historiebøkene som det groveste av sitt slag og det står i dag ingen nye miljøer til å overta hegemoniet. En viktig detalj ble skjebnesvangert og var sannsynligvis forskjellen på suksess og fiasko. Ei rute i Stavanger..
  Tips Johnny Brenna ? johnny.brenna@free2.no  

Kommentarer:

Postet av: ?
Det heter vel ikke "ord deling" Johnny...?
11.apr.2007 @ 15:52
Postet av: Nigganator
Venstresiden har gjort kriminalitet til et vernet yrke. Det måtte altså et NOKAS-ran til før man ville gjøre noe effektivt mot yngelen.

Sett en kule i skallen på de kriminelle, eller la oss samle oss til torgfest om lørdagene, der løpende henrettelser av vanekriminelle og skadedyr blir en folkeforlystelse.

Dette kan gjerne skje mens barnekor synger "...og alle hjerter gleder seg..."

DA hadde Norge blitt et lykkeland etter kort tid.

11.apr.2007 @ 15:52
Postet av: kakemann
Her snakker vi ord deling på høyt nivå........
11.apr.2007 @ 16:05
Postet av: Osram
Det er vel og bra at dette grove ransmiljøet er nøytralisert, men jeg synes kanskje du blir vel euforisk når du skriver at ingen nye miljøer står klare til å overta hegemoniet. Dette, i kombinasjon med referanser til historiebøkene, gjør at leserne lett forledes til å tenke at den grove volds- og vinningskriminialiteten i Norge er en saga blott. Det er den ikke.

For det første vet Brenna like godt som meg (eller en hvilken som helst annen avisleser) at mange Nokas-aktører aldri ble felt. Ranslaget er i all vesentlighet identifisert og buret inne, ja, men vesentlige bidragsytere går likevel fri. Miljøet er derfor sterkt redusert, men ikke pulverisert. Og når tunge puslebrikker fremdeles ligger på spillplaten, skal det ikke mer til enn å lage nye småbrikker som passer inn før bildet atter er komplett.

Men vikitgere er det likevel at det fremdeles skytes på åpen gate i Oslo, at Hells Angels har stålkontroll om narkotrafikken i Stavanger og Sandnes, at Bandidos er akkurat hva navnet tilsier og at pakistanerne har satt en standard for beskyttende gruppeoppførsel som stadig nye innvandrergrupper etteraper.

Og i by'n rusler narkodealere, torpedoer, jugoer, albanere, sør-europeere og øst-europeere side om side, hånd i hånd og avtrekker mot avtrekker. Det er mange, nye navn å se opp til for småspirene som om tjue år utgjør den nye, hardbarkede kjernen...

Politiet blir ikke arbeidsledig med det aller første. Dessverre.
11.apr.2007 @ 16:33
Postet av: Mikael
Synd men sant. Uten en død politimann ingen Nokas etterforskning og nye ran i rekken.
11.apr.2007 @ 22:26
Postet av: Jugo
Bra Brenna, stå på!!
16.apr.2007 @ 12:39
Postet av: Andreas
Hvis ikke folk har noen fornuftige innspill å komme med kan de heller la være å kommentere. Bloggen er ikke en språkspalte...
Godt språk er viktig, men jeg tror de fleste her ville klare å forstå innholdet slik det står nå. Hvis ikke er jeg alvorlig bekymret for leseferdighetene til enkelte av dem som har kommentert blogginnleggene.
Språk får man diskutere andre steder, diskuter heller innholdet her.
26.apr.2007 @ 23:03
Postet av: Per Berge
Du nevner Tveitagjengen innledningsvis men var ikke den gjengen en saga blott lenge før Nokas ranet? Kan ikke huske att Tveitagjengen har vært nevnt i sammenheng med dette eller annen kriminalitet på mange år men min kunskap er rett nok litt "hullete" når det gjelder kriminalitet. Uansett skulle jeg gjerne sett en utgreing av nettop dette spørsmålet. Er Tveita gjengen i virksomhet eller er den ikke? Isåfall må de være noe av det seigeste Norsk eller Skandinavisk krimvirksomhet kan vise til. Oldtimerne innen den gjengen er vel i dag nær pensjonsalderen om jeg ikke tar helt feil.
22.aug.2007 @ 13:15

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5370101
Mitt profilbilde

Johnny Brenna

Fra: Oslo

Født: 1964

Johnny Brenna har vært ansatt i politiet i 20 år. Har bakgrunn fra orden og etterforsking før han i 1993 fikk jobb som personspaner. Har hovedsakelig jobbet mot tung og organisert kriminalitet som operativ kildefører. Har vært involvert i kjente saker som Bankbokssaken, Medisinaldepot-saken, Nokas og Munchsaken. Har siden mai 2006 vært tilknyttet TV 2 Nyhetene som ekspertkommentator og researcher.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits